« Welke foto’s mag je wel en niet gebruiken op je website?»

Gepubliceerd op 02-03-2022

Je wilt je website illustreren met foto’s. Maar opgelet, je kunt niet zomaar alle foto’s gebruiken. Daaraan zijn allerlei rechten verbonden. Wat moet je weten?

Als je een fotograaf inschakelt

Stel, je laat de producten voor je webshop fotograferen door een professional. Of je laat deze foto’s van je bedrijf maken. De fotograaf heeft dan het auteursrecht (copyright). Jij betaalt hem en mag de foto gebruiken. Maar opgelet: je mag formeel de foto alleen gebruiken voor hetgeen je hebt afgesproken. Leg dit dus goed vast. Als je de fotograaf opdracht geeft je winkel te fotograferen voor je website, dan mag je de foto’s niet zomaar voor een folder gebruiken. 

Als je zelf foto’s maakt

Technisch goede foto’s maken met de digitale camera’s en smartphones van tegenwoordig is niet meer zo moeilijk. Je mag deze foto’s ook gewoon gebruiken. Op twee dingen moet je wel nog letten: dat is het portretrecht en de privacywetgeving. Want als je bijvoorbeeld werknemers of klanten hebt gefotografeerd, mag je die foto’s niet zomaar publiceren. Daar moet je eerst toestemming voor vragen.

Als je foto’s van internet gebruikt

Een foto van internet halen is snel gedaan. Ook dan is het auteursrecht van toepassing. Je moet dan de rechthebbende achterhalen en om toestemming vragen. Wees hier niet te makkelijk in. Veel foto’s op internet zijn stockphoto’s. Dit zijn foto’s die je tegen betaling kunt gebruiken en die via webshops worden aangeboden. Voorbeelden zijn:

Er kan soms per foto worden afgerekend en soms moet er een (jaar)-abonnement worden afgesloten. 

Een alternatief: Creative Commons

Er is helemaal niks mis mee om te betalen voor een professionele foto om deze op je website te kunnen gebruiken. Maar er is ook een alternatief: Creative Commons. Dit is een internationale standaard van afbeeldingen waarvan de maker aangeeft hoe en onder welke voorwaarden je deze vrij mag gebruiken. Er zijn diverse soorten licenties die allen gebaseerd zijn op de volgende bouwstenen; 

  • of de naam van de maker moet worden vermeld;
  • of de foto commercieel gebruikt mag worden;
  • de foto mag gebruikt/gedeeld worden, maar niet als basis dienen voor nieuw werk;
  • de foto mag als basis dienen voor nieuw werk, mits voor het nieuwe werk dezelfde rechten gelden.
    Op de website van Creative Commons vind je meer uitleg.  

 


Wil je een foto met Creative Commons-licentie gebruiken voor je website, check dan of je de foto commercieel mag gebruiken en/of een naamsvermelding verplicht is. 



Waar vind je Creative Commons foto’s?

Openverse is een handige zoekmachine voor CC-foto’s. Voor veel van de gevonden afbeeldingen geldt echter een non-commercial use voorwaarde. Dat geldt ook voor de zoekmachine van Flickr.  

Op Pixabay vind je veel foto’s en afbeeldingen die je mag gebruiken, soms met en soms zonder naamsvermelding. 

Heb je een website van MKB Marketing Team? Dan is er voorsommige elementen, zoals de omslagfoto, al een handige koppeling gemaakt met Pixabay zodat je snel en makkelijk naar afbeeldingen kan zoeken. 

Meer lezen over afbeeldingen op je website?

Lees dan zeker ook de volgende tips:


Op Pixabay vind je gratis afbeeldingen die je ook voor een commerciële website mag gebruiken. Maak je zelf foto’s? Hou dan rekening met het portretrecht.


931-creative-commons-1646214343.png