« Mag ik toegang tot uw account aub?»

Gepubliceerd op 21-10-2020

Steeds meer apps, zowel op je mobiele telefoon en tablet als op je laptop, vragen toegang tot je account. Kan dat kwaad? Klik niet klakkeloos op ‘ja’.

Dit wil je waarschijnlijk niet

Je ontvangt allerlei nieuwsbrieven in je mailbox. Sommige, zoals deze, bieden je goede informatie en praktische tips. Maar om sommige nieuwsbrieven lijk je nooit te hebben gevraagd en gaan linea recta de prullenbak ik. Dus installeer je een handige app: Unroll.Me. Deze app geeft alle nieuwsbrieven in je mailbox weer zodat je automatisch kunt uitschrijven voor de mailings die je niet interesseren.

Maar… Unroll.me bekijkt en analyseert wel ál je mailtjes, … én verkoopt aan reclamebedrijven (geanonimiseerde) gegevens over de producten die jou interesseren.


Tip: Wees uitermate kritisch ten aanzien van apps die toegang tot je e-mail account willen.


Maar soms is het heel handig

Een weer-app wil je wel toegang tot je locatie geven, zodat je een weerbericht of een alarm ook voor de plek krijgt waar jij bent. En Facebook wil je wel toegang tot je foto’s geven zodat je die in je tijdlijn kunt plaatsen.


Tip: Wees selectief welke apps je permanent ergens toegang tot geeft en welke apps alleen ‘bij gebruik van de app’.


Ben je een fervent social media gebruiker?

Gebruik je veel en verschillende sociale media als Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn? Dan zijn er allerlei tools om je verschillende accounts te volgen. En wellicht heb je die in de loop der tijd al toegang gegeven.


Tip: Check welke partijen er toegang tot je sociale media hebben en verwijder degenen die je toch niet gebruikt.


Dat checken kun in het algemeen de accountbeheerspagina’s, zoals:

  • Facebook – onder ‘instellingen en privacy’, ‘instellingen’, ‘bedrijfsintegraties’;
  • Instagram
  • LinkedIn  - onder ‘Account’, ‘Instellingen en privacy’, ‘Account’, ‘Partner en services’, ‘Toegestane services’;
  • Twitter - onder ‘Meer’, ‘Instellingen en privacy’, ‘Apps en sessies’.

Toegang tot je clouddienst

Gebruik je een clouddienst? Dan wil je daar ook bestanden opslaan. Dat doe je (automatisch) door apps toegang tot je clouddienst te verlenen. Denk aan je camera en ook aan Microsoft office e.d. Ook hiervoor geldt: onder de accountinstellingen vind je welke apps toegang hebben. Bij Dropbox vind je dat bijvoorbeeld onder ‘instellingen’, ‘Gekoppelde apps’.

Een speciale vermelding

Twee diensten willen we niet onvermeld laten: Google en Microsoft. Veel mensen gebruik de e-maildienst, de clouddienst en het officepakket van een van beiden. Checken welke apps er gekoppeld zijn doe je als volgt:

  • Gmail - onder ‘Je Google-account beheren’, ‘Beveiliging’, ‘Toegang door derden beheren’.
  • Microsoft (Outlook.com).

Tip: Geef niet zomaar aan elke app toegang tot je sociale media, e-mail, clouddienst, enz. Check van tijd tot tijd wie er toegang toe wat heeft. Vraagt de app om toegang én voor je gebruikersnaam met wachtwoord? Wees dan extra kritisch!

office-4857268-1920-1603089699.jpg