« Nieuw btw-identificatienummer voor je website?»

Gepubliceerd op 04-12-2019

Heb jij als eenmanszaak ook een brief gehad van de Belastingdienst over het nieuwe btw-nummer? Dat is ook van belang voor je website. Lees in dit artikel hoe en wanneer je welk btw-nummer moet gebruiken.

Het nieuwe btw-identificatienummer

Op 1 januari 2020 doet het nieuwe btw-identificatienummer zijn intrede. Dat heeft de Belastingdienst moeten bedenken om dat het huidige btw-nummer niet aan de privacyregels uit de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) voldoet.

Voor eenmanszaken is het huidige btw-nummer gelijk aan het BSN (Burger Service Nummer). In de AVG wordt het BSN als een bijzonder persoonsgegeven gezien en daar gelden strenge privacyregels voor. En die gelden ook voor de Belastingdienst. Vandaar het invoeren van een nieuw nummer.

Het oude btw-nummer gaat niet vervallen

Het berust op een misverstand dat het oude btw-nummer gaat vervallen. Het gaat wel anders heten: het omzetbelastingnummer. Je hebt dus straks als btw-ondernemer twee nummers: 1. het omzetbelastingnummer en 2. btw-identificatienummer.

Waarvoor gebruik je het omzetbelastingnummer?

Dit gebruik je vanaf 1 januari 2020 voor het contact met de Belastingdienst. Dus voor je btw-aangifte, communicatie met de Belastingdienst, indienen van bezwaren, enz. Dus eigenlijk hetzelfde als het huidige btw-nummer.

Waarvoor gebruik je het nieuwe btw-id?

Om je relaties te laten weten dat je btw-ondernemer bent gebruik je in je communicatie vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id. Dus in plaats van het oude btw-nummer. Pas dat dus aan op je facturen, in je boekhoudprogramma, op je briefpapier én op je website.

Vervang oude btw-nummer op je website met het nieuwe btw-id

Heb je een website van MijnRetail, dan kun je eenvoudig zelf je oude btw-nummer vervangen met het nieuwe (raadpleeg daarvoor de brief van de Belastingdienst). Log in het MijnRetail platform in. Klik onder ‘Mijn bedrijf’ op ‘Gegevens aanpassen’. Helemaal onderaan kun je jouw oude btw-nummer vervangen met je nieuwe btw-identificatienummer.


Tip. Vervang ergens rond 31 december 2019 het oude btw-nummer op je website voor het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). Dat doe je eenvoudig zelf in het MijnRetail platform.

taxes-4326713-1575361820.jpg