« Een 360º inkijk in je bedrijf met Google Streetview»

Gepubliceerd op 05-02-2021

Met Google Street View is het mogelijk (potentiële) klanten een kijkje te laten nemen in jouw zaak. Met zo’n 360º virtuele tour kun je meer bezoekers naar je website en ook naar je zaak trekken.

Weer Google?

Google is meer dan alleen de zoekmachine. We schreven daar al eerder over. Omdat Google zo’n populaire zoekmachine is, wijzen we je in dit artikel op de mogelijkheden van Street View voor jouw bedrijf en jouw website.

Google Street View

Je kent Google Street View wellicht wel van Google Maps. Je bent op zoek naar een adres en Maps biedt je de mogelijkheid om 3-D door de straat te lopen. Stel je zoekt naar Zoso Online developers.

image2.pngJe krijgt te zien waar wij gevestigd zijn en kunt desgewenst een route maken.
Je kunt echter ook de plek waar wij gevestigd zijn 3D bekijken.

image3.pngJe klikt op het mannetje rechtsonder in het scherm en sleept dat naar de bestemming.

image4.pngAlle Street View wegen en locaties worden gekleurd. Heb je het mannetje op een blauwe plek geplaatst, dan kom je in Street View terecht.

Street View voorbeeld van Zoso Online Developers. In beeld verschijnen navigatiepijlen waarmee je als het ware door de straat kunt lopen. Linksonder kun je weer terug naar de klassieke Google Maps kaart.

Stap verder je eigen zaak binnen

Hoe gaaf kan het zijn als degene die door je straat ‘loopt’, óók je zaak kan binnenwandelen. Dat die met jouw winkel, magazijn, fabriekshal, showroom, werkplaats of kantoor als het ware kan kennismaken. Een virtuele tour door jou zaak dus. Dat schept een enorm vertrouwen. En dat kan! Met Google Street View Business

Voorbeeld showroom iGarden

Voorbeeld winkel Dierspecialist van der Velden

360º-foto’s laten maken

Je kunt zelf 360º-foto’s maken en op Google plaatsen, of dat laten doen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Google heeft een lijst van vertrouwde fotografen, zogenaamde trusted professionals, samengesteld. Die vind je op woonplaats gesorteerd in een wereldwijde lijst op de Google-website. Deze fotografen vragen uiteraard wel geld voor hun inspanning. Afhankelijk van de grootte van je zaak varieert dat van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Deze professionals kunnen vaak ook een echte virtuele beleving van de 360º-foto’s maken. Inclusief allerlei aanklikbare elementen en/of een menu waarmee je naar allerlei afdelingen of producten kunt doorklikken.

Zelf 360º-foto’s maken

De ontwikkelingen staan niet stil en het wordt steeds makkelijker om ook zelf 360o-foto’s te maken en deze naar Google te uploaden. Google heeft daar zelf een app voor ontwikkeld voor iPhone/iPad https://apps.apple.com/ch/app/google-street-view/id904418768 of Android-telefoon/tablet https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.street. Maar er zijn meer apps beschikbaar, zoals:

  • Cupix (vanaf $ 0, daarna $ 24 per maand); 
  • iStaging (vanaf $ 5 per maand); en 
  • Panoskin; (vanaf $ 0, daarna $ 20 per maand). 

Je kunt dus met je smartphone 360o-foto’s maken, maar je kunt daar ook nog gespecialiseerde apparatuur op aansluiten. Dat kan vanaf ca. € 150, maar je kunt er ook makkelijk € 5.000 aan uitgeven. Hiervoor heeft Google een lijst met Street View ready-producten (incl. prijzen e.d.) online gezet. 

En dan dit nog …

Portretrecht. Foto’s met (lachende) klanten, medewerkers, enz. doen het altijd heel erg goed. Dan komt fijn en vertrouwd over. Maar let op, want je moet dan wel toestemming vragen (portretrecht en privacy) om deze foto’s te mogen gebruiken. Je kunt de gezichten wel blurren, maar dan is het effect weg.

Auteursrecht. Schakel je een professional in? Dan blijft het auteursrecht altijd bij hem, of je moet dat anders zijn overeengekomen. Spreek dus goed af waar je de 360º-foto’s voor mag gebruiken en wat je er allemaal mee doen mag.

Optimaal gebruik van maken. Staat er een dergelijke virtuele inkijk online? Vergeet hem dan niet zoveel mogelijk te gebruiken door deze ook op te nemen op je eigen website, je social mediapagina’s en op Google Mijn Bedrijf.


TIP: Gun potentiële klanten en andere zaakrelaties een kijkje in je winkel, showroom, werkplaats of kantoor met Google Street View. Dat schept vertrouwen. Je kunt dit zelf doen of uitbesteden.


image1-1612519772.jpeg