« Geld verdienen met advertenties op je website»

Gepubliceerd op 05-09-2022

Als je (aardig) wat websitebezoekers hebt, dan kun je overwegen om wat extra’s te verdienen door advertenties van derden op je website te zetten. Wat zijn de mogelijkheden?

Bezint eer gij begint

Allereerst: je moet wel weten waar je aan begint. Want met advertenties op je website lijk je lang niet meer zo objectief. Het blijven tenslotte advertenties. Maak dus een goede afweging of je wel advertenties van anderen op jouw eigen bedrijfswebsite wilt plaatsen. Heb je meer een informatieve website, dan komt die al eerder voor advertenties in aanmerking.


Een informatieve website is meer geschikt voor advertenties, dan een bedrijfswebsite. Kies voor advertenties die bij de inhoud van de website passen.


Hoe kom je aan (de juiste) advertenties?

Je wilt dus advertenties die zoveel mogelijk bij de inhoud, de content, van de website passen. Dat levert tenslotte het meeste op. Dat kan heel goed met advertenties van bedrijven die je kent of van bedrijven die jou benaderen. Maar dat moet dan allemaal wel handmatig. Liever doe je dat geautomatiseerd. Eén keer instellen en de rest gaat vanzelf. En daar zijn een aantal mogelijkheden voor. 

Te beginnen met Google Adsense

Je kunt de hele organisatie uit handen geven aan Google. Google heeft namelijk een programma ontwikkeld dat ze Google Adsense noemen. Je hebt er wel een Google-account voor nodig. Log je bij Google in dan kun je naar Adsense en krijg je een code om Adsense aan je website te koppelen. Die code moet je aan je website toevoegen.

MKB Marketingteam. Heb je een website bij MKB Marketing team, dan gaat dat heel eenvoudig. Je kopieert de Adsense-code en logt in bij je website. Onder ‘Website’, ‘Geavanceerde instellingen weergeven…’ en ‘Script en CSS toevoegen’ vind je een veld waar je de code in kunt plakken. De rest gaat vanzelf.

Wordpress. Bij een Wordpress-site kun je het beste gebruikmaken van een plug-in. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe ingewikkelder de plug-in, hoe meer instelmogelijkheden er zijn. Misschien wil je geen advertenties op de homepage en/of wil je ook bepalen waar op de pagina de advertenties wel en niet verschijnen. Enkele plug-ins zijn:

  • Site Kit - met deze plug-in van Google zelf, stel je ook Analytics, Search Console, e.d. in. Je geeft de regie dus nog wat meer uit handen, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Het is up to you.
  • Advanced Ads 
  • Ads by WP QUADS 
  • Add inserter

Zoso. Je kunt bij Zoso terecht voor álle website-aangelegenheden. Dus hulp nodig? Neem contact op! 


Met het Google Adsenseprogramma en eventueel de Google Site Kit voor Wordpresssites, heb je zelf weinig omkijk naar de advertenties op je website. Geef bij Adsense wel aan wélke (soort) advertenties je zeker niet op je website wilt.


De affiliate platforms

Affiliate marketing is de term die is bedacht voor het plaatsen van advertenties waarvoor de plaatser beloond wordt wanneer hierop wordt doorgeklikt. Google Adsense is dus ook een vorm van affiliate marketing. Jij als website-eigenaar wordt de affiliate genoemd. Er zijn diverse platforms die adverteerders en affiliates bij elkaar brengen. 

Als je je bij een dergelijk platform opgeeft, word je steeds op de hoogte gehouden van nieuwe advertentiecampagnes. Staat ertussen waarvan jij denkt dat wel bij jouw website past, dan schrijf je jezelf in voor die campagne. Word je door de adverteerder goedgekeurd, dan kies je een type advertentie(-afbeelding) en plaatst die tussen de content op je website. Wordt erop geklikt en misschien wel via die knop iets gekocht, dan krijg je een percentage.

Er bestaan allerlei platforms en ze proberen zich allemaal te onderscheiden. Je kunt er verschillende tegelijk gebruiken. 

  • Daisycon – Staat bekend om het grote aanbod van consumentenproducten en -diensten. Veel telefoonproviders, energieleveranciers, enz. 
  • Tradetracker – Bestaat al lang en heeft goede naam in Nederland. Levert ook Btb-producten en -diensten voor de zakelijke markt.
  • Awin – Vergelijkbaar met Daisycon en Tradetracker. 

Speciaal te noemen

Je kunt alle uitgaande links op je website automatisch laten vervangen door affiliate links. Dat kan bijvoorbeeld met Tradetracker Link Replacer en LinkPizza, een Wordpress-plug-in. Maar opgelet: ook nu geef je wat uit handen en verlies je wat van de controle over je website.

Rechtstreeks zakendoen met partnerprogramma’s

Grote ‘webshops’ hebben vaak een eigen partnerprogramma. Enkele voorbeelden zijn:


Met affiliate marketing kun je via advertenties op je website een centje bijverdienen. Plaats advertenties die zoveel mogelijk bij je website passen.


geld-verdienen-met-1656338202.jpeg