« Alle producten van Google op een rijtje»

Gepubliceerd op 11-03-2020

Je kent Google ongetwijfeld als zoekmachine. Maar wist je dat Google bijna 70 verschillende producten heeft? En vaak zijn ze gratis. Nou willen we geen reclame maken voor Google, maar we zetten toch een en ander eens voor jou op een rijtje…

De apparaten van Google

Google heeft zoals je wellicht weet ook ‘echte producten’; de apparaten van Google. Denk aan o.a.: de Pixel (telefoon), Pixel Slate (tablet) en het Chromebook (laptop)

Thuis verbinden. Google biedt producten om al je apparaten thuis aan te sturen via Wifi, al dan niet met je stem. Hiervoor nam men enkele jaren geleden Nest over (o.a. slimme thermostaat en wifi-camera’s). Inmiddels biedt Google o.a. de volgende producten aan: de Nest mini, de Nest Hub, de Home mini, de Home en men heeft zelfs een wifi router. Chromecast bestaat uit drie type streamingapparaten: de Chromecast, de Chromecast Audio en de Google Cast. Vergelijkbaar met de Apple Watch is er de Wear OS.

Google gezondheid. Gezondheid is altijd iets wat in de maatschappij veel aandacht krijgt. Logisch ook. Ook hier probeert Google op in te spelen en men nam eind vorig jaar Fitbit (activity trackers) over.

De diensten van Google

We kennen Google natuurlijk beter van de diensten. Om deze wat beter in kaart te brengen, delen we ze in verschillende soorten in:

 • Zoeken
 • Kijken en luisteren
 • Communiceren
 • Ondernemerstools

Tip: Voor veel van de Google producten moet je een Google-account aanmaken. Lees hier hoe je dat doet.


Zoeken

Kijken en luisteren

Video is hot. Streamingdiensten als Netflix zijn zeer populair. Ook Google wil een graantje meepikken en nam hiervoor al in 2006 YouTube over. Inmiddels worden video’s voorzien van advertenties en is er ook een advertentievrije YouTube (€ 11,99/maand).

Muziek luisteren. Ook luisteren via internet is hot. Wie koopt er nog cd’s of download er nog muziek. Alternatieven zijn er genoeg. Denk aan Spotify of TuneIn. Nu is er ook YouTube Music en het advertentievrije YouTube Music Premium (€ 11,99/maand).

Communiceren

 • Gmail - voor het versturen van e-mails.
 • Berichten - een app voor tekstberichten (sms, mms) en chat (RCS).
 • Google Duo - een app voor videogesprekken; vergelijkbaar met het bekendere Skype van Microsoft.
 • Google Hangouts  - een tool om het samenwerken tussen teams makkelijker te maken. Het is een onderdeel van de G Suite, waarover hieronder meer.

Ondernemerstools

Deze diensten zijn voor jou als ondernemer zeker interessant om van op de hoogte zijn. Uiteraard zijn diverse diensten ook als particulier gewoon te gebruiken.

Gevonden worden. Maak je bedrijf beter zichtbaar en meld je aan bij Google Mijn Bedrijf. Wil je weten hoe je website scoort in de Google zoekmachine? Dan is Google Analytics een prima tool. Wil je extra hoog scoren als bij Google gezocht wordt met bepaalde zoekwoorden? Dat kan. Als je maar betaalt. We noemen dat SEA (Search Engine Advertising) en je maakt het mogelijk met Google Ads. Het voormalige Adwords is een onderdeel van Google Ads.

Extra reclame-inkomsten. Heb je een informatieve website en veel bezoekers? Dan kun je advertenties op je website plaatsen. En elke keer als er iemand op klikt, krijg je een kleine vergoeding. Dat organiseer je via Google Adsense

De G Suite

G Suite is er speciaal voor bedrijven. Het is vergelijkbaar met Office van Microsoft. Het is een betaald abonnement dat start bij € 5,20 per gebruiker per maand. Hiervoor krijg je:

Extra vermelding waard

 • Waze - navigeren
 • De Digitale werkplaats - wil je meer leren over online marketing?
 • Foto’s - opslaan en beheren van je foto’s, met name geschikt voor Android
 • Google Alerts - krijg waarschuwingen in je mailbox als er nieuwe content over een bepaald onderwerp online wordt gezet

Tip: Google kent een aantal goedkope en zelfs gratis diensten. Als ondernemer moet je zeker aangemeld zijn bij Google Mijn Bedrijf en met Google Alerts kun je handig websites van concurrenten in de gaten houden.

touch-screen-1023966-kopie-1583418278.png