Een hostingprovider kiezen, hoe doe je dat?

Een hostingprovider kiezen doe je niet zomaar. Wat komt daar eigenlijk bij kijken? Wat is nog meer belangrijk dan alleen maar de prijs? Want je website moet namelijk wel goed werken, bereikbaar zijn én bereikbaar blijven.

Een hostingprovider kiezen, waarom is dat belangrijk?

Eigen webserver en hostingprovider. Je website moet ergens staan. Ergens op een server; een webserver. Bezoekers zijn dan in staat om jouw website via internet te bezoeken. Sommige, grote bedrijven, beheren zelf zo’n webserver. Het is echter veel gebruikelijker om je website te laten ‘hosten’ door een hostingprovider. Die zorgt dat de server en dus ook je website goed bereikbaar blijven. Je bent dan van een hoop technisch beheer en onderhoud verlost.

Waarom is een goede provider belangrijk? Dat is makkelijk te beantwoorden. Je hebt niet voor niets een website. Dan wil je ook dat die goed werkt en goed bereikbaar is.

Hoe kies je hostingprovider?

Er zijn een aantal zaken waar je bij het kiezen zeker op moet letten. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.


Tip. Extra diensten zoals e-mail, spamfilter, domein, ssl, enz. zijn minder belangrijk omdat je die ook ergens anders kunt afsluiten. Een hostingprovider moet vooral goed zijn in hosting.



Tip. Verwacht je veel websitebezoekers? Kies dan een provider waar je de hoeveelheid dataverkeer kunt opschalen als dat nodig blijkt te zijn.


En wat is verder nog belangrijk?

De servicegerichtheid is uiteraard ook belangrijk. Hou bij het kiezen van jouw provider ook rekening met de:

Uptime-garanties

Is garantie altijd nodig? Voor goedkopere hostingpakketten betaal je weliswaar niet zoveel, maar je krijgt er dan meestal geen uptime garanties bij (uptime is de tijd dat je website online is). Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Een slechte hostingprovider zal het tenslotte niet zo lang volhouden en snel van de markt verdwijnen. Een websitebouwer zal je waarschijnlijk ook een provider kunnen aanbevelen waar hij goede ervaring mee heeft. Bovendien plegen providers vaak ‘s nachts onderhoud en zullen de gevolgen voor je beperkt zijn.

Als je wel garantie wilt? Bij sommige diensten, vaak ‘managed hosting’ genoemd, krijg je een ‘service-level agreement’ (SLA). Dat is een overeenkomst waarin het serviceniveau wordt afgesproken. Daarin kan een uptime garantie van bijv. 99,9% zijn afgesproken.

Afhankelijk van je website? Overweeg dan een duurdere hostingdienst met uptime garanties. Het is een kwestie van kosten en baten. Voor de meeste kleine ondernemers is een standaarddienst echter voldoende en ook goed betaalbaar.

De uptime meten

Het is sowieso interessant om de uptime van je website te weten en om een signaaltje te krijgen als je website down is. Diverse diensten kunnen dat voor je in de gaten houden. De gratis versie van UptimeRobot monitort om de vijf minuten jouw website. Het dashboard toont dan o.a. de huidige status van je websites, de ‘response times’, de ‘overall uptime’ en de ‘latest downtime’. Check via ‘My settings’ of de juiste tijdzone is ingesteld, anders klopt de info niet helemaal. Je kunt voor de info tot twee maanden terug. Is je website uit de lucht, dan krijg je een e-mail. Bij WooRank vind je 50 vergelijkbare diensten.

Hoe doen wij dat?

Zoso - Besteed je een op maat gemaakte, of een Wordpress-website uit aan Zoso? Dan hoef je je totaal niet druk te maken over de hostingprovider. Dat doen wij wel voor je. Wij zorgen ervoor dat jouw website optimaal draait en blijft draaien.

MijnRetail.nl - Maak je gebruik van de diensten van MijnRetail.nl? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken over het functioneren en de toegankelijkheid van je website.

Een hostingprovider kiezen

Wil je zelf je website bij een hostingprovider onderbrengen, dan weet je nu waar je op moet letten. Gelukkig biedt internet ook nog wat hulp. Er zijn websites waar hostingproviders worden vergeleken en waar er reviews te vinden zijn.


Tip. Check van tevoren of de hostingprovider van jouw keuze voldoet aan de eisen die jij stelt. Roep eventueel de hulp van beoordelingssites of van onze expertise in. Besteed je de website aan ons uit, dan hoef je sowieso niet over de hosting druk te maken. Dat doen wij dan wel voor je!


Origineel weergeven