Wat je over wachtwoorden moet weten

We kennen allemaal het belang van een goed wachtwoord. Maar wat een gedoe steeds. Voor van alles en nog wat moet je tegenwoordig een wachtwoord hebben. En de risico´s worden steeds groter. Wat moet je zeker over wachtwoorden weten?


Welke gevaren loop je?

Het grootste gevaar is dat een hacker inbreekt op je netwerk en dingen doet die je geld gaan kosten. Bijvoorbeeld toegang tot je bankgegevens achterhalen of de toegang tot je netwerk vergrendelen en ´losgeld´ vragen. Je wachtwoorden moeten dan ook heel sterk zijn. Oplichters proberen op verschillende manieren achter je wachtwoorden te komen:

Juist door die steeds slimmere programma’s wordt het steeds belangrijker om goede wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig aan te passen.

 

Wat zijn slechte wachtwoorden?

De Britse betalingsprovider Dojo analyseerde meer dan 6 miljoen wachtwoorden die op een lijst van gehackte wachtwoorden stonden. De gehackte wachtwoorden:

 


Cybercriminelen doen goed onderzoek in hoe mensen hun wachtwoorden samenstellen. Daarbij struinen ze zelfs sociale media af om bijvoorbeeld de naam van een huisdier te achterhalen. Oppassen dus.


 

Tips voor sterke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord moet door een computer moeilijk te kraken en uniek zijn. Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Het advies is om 12 karakters te gebruiken. Het Digital Trust Center (het DTC) van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat geeft verder de volgende tips;

 

Wachtwoordmanager

Enkele bekende wachtwoordmanagers zijn:

Het is ook mogelijk om in je browser je wachtwoorden te beheren. Bijvoorbeeld in Chrome via je Google-account of in Microsoft Edge. Je wachtwoorden zijn dan beschikbaar op al je apparaten.

 


Schakel indien mogelijk voor je wachtwoordenmanager en voor andere belangrijke toepassingen tweefactorauthenticatie aan.


 

Tweefactorauthenticatie (2FA)

Met 2FA, tweestaps-verificatie, gebruik je twee verschillende middelen (factoren) om in te loggen. Zo wordt het inloggen nóg veiliger. Je gebruikt iets dat je weet (je wachtwoord) en iets dat je bezit of iets dat je bent, zoals:

 


Gebruik lange, unieke wachtwoorden die in willekeurige volgorde kleine letters, hoofdletters, leestekens en cijfers bevatten. Met een wachtwoordmanager hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Schakel voor belangrijke toepassingen 2FA in om in te loggen.


 

Origineel weergeven